
Media
Video’s
Krantenartikels
’t Cursiefje 06.02.2020 deel 1
Regio springt in de bres voor het VOC Malderen
Je moet het maar doen: in amper zes maanden tijd de nodige middelen inzamelen om het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren VOC in Malderen te redden. Het VOC was immers met sluiten bedreigd, omdat de eigenaar de grond waarop het opvangcentrum is gevestigd, wil verkopen. Maar zo ver komt het dus niet: de vele vrijwilligers en sympathisanten van het VOC Malderen toonden massaal hun solidariteit.

In totaal kregen ze zo’n 300.000 euro bij mekaar en kan de vzw de grond nu zélf kopen en is de toekomst van het centrum gered. Het VOC Malderen is met meer dan tweeduizend leden bekend in de hele regio. Het is het enige opvangcentrum in zijn soort overigens in Vlaams-Brabant. Gewonde of zieke vogels en wilde dieren worden er opgevangen en verzorgd, om daarna terug vrij te laten in de natuur. Zo krijgen ze een tweede kans. Dat het opvangcentrum vorig jaar opnieuw een recordaantal dieren heeft opgevangen, betekent ook dat men steeds vaker de weg naar her centrum vinden en gewonde of zieke dieren niet aan hun lot overlaten. Het opvangcentrum draait op vele vrijwilligers die helpen bij de verzorging van de vogels en dieren, en ook helpen bij het organiseren van evenementen om de kosten van de uitbating en verzorging van de dieren te kunnen betalen. Zoveel inzet en solidariteit verdient een dikke pluim. In dit nummer lees je er alles over.
Veel leesplezier!
Joris Herpol
Hoofdredacteur Het Cursiefje
’t Cursiefje 06.02.2020 deel 1
Opvangcentrum kan dankzij vele giften en benefiet grond van 330.000 euro aankopen
Het voortbestaan van het Opvangcentrum VOC in Malderen is verzekerd.
REGIO – Het voortbestaan van het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Malderen is verzekerd. Het VOC Malderen dreigde te moeten sluiten, omdat de eigenaar het perceel waarop het centrum is gevestigd. Wil verkopen. Maar dankzij vele giften kan het VOC de grond nu zelf aankopen.
Recordjaar
2019 was overigens een recordjaar voor het VOC. Het opvangcentrum VOC Malderen vond in 1989 een onderkomen op de huidige locatie in de Boeksheide en huurde sindsdien de gronden van garagist Georges Van de Vreken voor een symbolische frank. Maar de toenmalige garagist besloot zijn grond te verkopen. Marc Van De Voorde van de vzw VOC Malderen: “Het was alle hens aan dek om de nodige middelen te vinden om de grond zelf te kopen. En in zes maanden tijd lukte het. Dankzij bijdragen van onze 2.084 leden en honderden sympathisanten. Zijn we er bijna in geslaagd het geld (330.000 euro in totaal) samen te krijgen. Momenteel ontbreken we nog 42.000 euro om het kostenplaatje volledig te maken. We doen een warme oproep aan iedereen die overtuigd is dat het op- vangcentrum een onmisbare schakel biedt in het behoud van onze lokale fauna, om nog een kleine bijdrage te overwegen, giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Sowieso hebben we nu al de compromis getekend bij de notaris en zullen we het stukje dat we nog tekort hebben, voorlopig financieren met een overbruggingskrediet. Dat moet Iukken.” Recordjaar 2019 was overigens een heel druk jaar in het opvangcentrum. “Het was zelfs het drukste jaar sinds de oprichting in 1987, alle records werden gebroken” weet Van De Voorde. “In totaal werden 7.409 dieren opgevangen in het centrum waardoor het record van 6.258 exemplaren in 2012 ruimschoots overschreden werd. Als we even de locaties in kaart brengen van waaruit bezorgde mensen noodlijdende dieren naar ons centrum brachten, dan zijn ook wij versteld van het resultaat: er worden niet alleen dieren binnen gebracht uit de provincie Vlaams-Brabant, maar ook een groot deel uit de aangrenzende provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en het Brussels Gewest. Het op- vangcentrum Malderen is blijkbaar goed gekend bij het brede publiek die weet dat klaar staan om de noodlijdende dieren op te vangen en te verzorgen. Zonder onze groep van gemotiveerde vrijwilligers zouden we er nooit in geslaagd zijn om al deze dieren te behandelen.” Het VOC heeft ook een bijzonder en onmisbaar lid. ‘Dat is onze contractuele dierenarts. Peter Mievis uit Steenhuffel. Die dagelijks klaar staat om de talrijke medische ingrepen uit te voeren bij de zwaar gekwetste dieren.

gaat Van De Voorde verder. “We wensen dan ook iedereen, niet alleen onze eigen medewerkers en vrijwilligers maar ook de duizenden mensen, die kilometers overbruggen om naar ons opvangcentrum te rijden met een noodlijdend dier, van harte te danken. Het is in eerste plaats dankzij hun verantwoordelijkheidsbesef dat al deze dieren, na verzorging en revalidatie in het VOC Malderen, een tweede kans kunnen krijgen in de natuur. Momenteel komen er door de vrieskou overigens de eerste winterslachtoffers binnen: reigers en kleine trekvogels”
Samenwerking Vogelbescherming stopt
Inmiddels heeft het VOC Malderen de samenwerking met Vogelbescherming Vlaanderen stopgezet, ‘Dat kostte ons 500 euro per jaar om onze cijfers door te geven, die nationaal wer-den doorgegeven aan de pers. Vogelbescherming Vlaanderen hervormt inmiddels en dat bedreigt de autonomie van ons opvangcentrum. Na rijp beraad beslisten we om niet verder te werken onder de koepelstructuur van Vogelbescherming Vlaanderen. Dat heeft geen gevolg voor onze vergunning, want het is de Vlaamse overheid die de enige officiële instantie is die een dergelijke vergunningen kan afleveren. Het al dan niet erkend zijn door Vogelbescherming Vlaanderen heeft dus voor ons geen enkele meerwaarde.” (jh)
INFO — Eetfestijn VOC Malderen, Boeksheide, zondag 8 maart van 12 tot 1 9u, iedereen welkom, op het menu: vol-au-vent, stoofvlees of vegeta- rische schotel met frietjes. Alle info: www.vogelopvangcentrum-malderen.be
Het Laatste Nieuws 18.02.2019

Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Malderen heeft in het Oost-Vlaamse Denderbelle een vos aangetroffen in een strop langs de kant van de weg. Het diertje had zo’n zware verwonding opgelopen dat het niet meer te redden was, en moest worden ingeslapen. Het is al de derde vos in acht dagen tijd die zo wordt gevonden, eerder waren er ook al meldingen in Lubbeek en Maaseik. “Het is onmenselijk om zo’n val te leggen”, aldus het opvangcentrum.
Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren werd zondag opgeroepen om een vos te bevrijden die gevangen zat in een strop. Het dier zat gevangen met zijn rechter voorpoot vast in een metalen strop. “Alsof dat nog niet genoeg was, bleek er rond de strop een hele hoop oude, verroeste prikkeldraad te liggen waardoor het dier terwijl hij spartelde nog meer gewond raakte”, zegt het centrum in een persbericht. “Toen we het dier konden bevrijden, bleek de poot zeker niet meer te redden. Er was een open beenbreuk en slechts enkele pezen hielden de poot nog aan elkaar.”
Derde feit in 8 dagen tijd
De dierenarts kwam later langs en had besloten om het dier te laten inslapen, omdat de verwondingen te groot waren. Het is niet de eerste vos die in zo een strop wordt aangetroffen. In de laatste acht dagen is het al de derde melding die het opvangcentrum kreeg. Ook in Lubbeek en Maaseik werden vossen aangetroffen. In Lubbeek bleek het om een vos te gaan die met een leiband was vastgemaakt, in Maaseik betrof het ook een vos aan een strop.
Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren reageert verbolgen over de hele situatie. “Gaat het hier om een dierenhater, een gefrustreerde jager, een psychopaat, of een beetje een combinatie van de drie? We weten het niet”, klinkt het. “Wat we wel weten is dat dit soort praktijken echt onmenselijk is”, aldus het opvangcentrum.
Toen de vzw in Denderbelle ter plaatse was om de vos op te halen, vertelden enkele omstaanders dat er vlak voor hun aankomst al een voertuig gestopt was. “De man die in het voertuig zat probeerde er alles aan te doen om de val en de prikkeldraad onmiddellijk mee te nemen. Wij hebben intussen ook het nodige gedaan met deze informatie. De nummerplaat van het voertuig werd ook doorgegeven aan de politiezone”, aldus het centrum. “Wij hopen dat de dader kan geïdentificeerd worden door de politie en dat hij zijn straf niet zal ontlopen.”